Repertoire

I 1982 udgav forlaget Edition Jobert i Paris et fremragende katalog over fløjtemusik med mere end 30.000 titler samlet af Bernard Pierreuse, solofløjtenist i l'Orchestre Philharmonique de Liège.

Forordet til kataloget indledes således af Henri Pousseur, Directeur du Conservatoire royal de Liège. "Vi kender alle det morsomme, anekdotiske og paradoksale problem med - katalogernes katalog, der ikke nævner sig selv - hvorved noget meget væsentligt bliver udeladt." Ikke desto mindre takker vi fløjtenisten Bernard Pierreuse for hans store indsats for alle musikelskere.

Fløjterepertoiret er meget omfattende, og der er en hel del flere titler, end fløjtenisten Bernard Pierreuse nævner - så at spille det hele ville være en umulig opgave. Jeg spiller standardrepertoiret og mindre kendte værker - gerne som tematisk opbyggede programmer, fordi man på den måde får bedre lejlighed til at præsentere en periode, en musikalsk tanke eller en komponist.

I barokrepertoiret er der i Danmark på Det Kgl. Bibliotek  to helt enestående samlinger, hvori fløjtemusikken har en central plads. Den største samling af 1700-tals musik er Kammerherre Gieddes Samling, som indeholder kammermusik, fløjtekoncerter og symfonier af komponister fra hele Europa. Den anden store samling er Aalholm-samlingen med mere end 130 værker, hvoriblandt der er 3 hidtil ukendte fløjtekoncerter af Agrell og Scheibe. Otto Ludvig Raben (1730-1791) greve af "Christiansholm", Aalholm og Bramslökke Slot havde denne samling i sit godsarkiv. Greven studerede fløjte fra 1750-54 i Paris under fløjtevirtuosen Michel Blavet, og de spillede også ved Louis XV hof i Versailles.
Lyt til musikken.

Fra de nævnte samlinger har jeg gennem årene spillet mange værker både kammermusik og fløjtekoncerter. Se billeder her.

Gennem mine lærere, venner og ved min egen nysgerrighed har jeg haft mulighed for at stifte bekendtskab med mange spændende værker inden for hele musiklitteraturen, som har givet inspiration til mange forskellige programmer, og nedenfor kan ses de aktuelle.

 


Keiko Chiba


Bernard Pierreuse
Flute Literature
 

Programmer   

 

 

Barok

”Un Grand Danois”
Dietrich Buxtehude 14 triosonater BuxWV op.1. & op.2, og 8 Choral Preludes

Fløjte, viola d'gamba og cembalo, orgel

 

 

 

”Musique de Versailles”
Granom, Leclair, Guillemain, Blavet, Couperin, Rameau

 
Fløjte og cembalo

 

 

  ”Viva Vivaldi”
Program med Antonio Vivaldis overraskende, mangfoldige og spændende værker. Piccolokoncert i C-dur, fløjtekoncert "La Notte", fløjtesonate i g-mol "Il pastor fido" og værker for cembalo.

Fløjte, piccolo og cembalo
   
 

”Absolut Bach”  -  Joh. Seb. Bach
Bach  7 fløjtesonater
Bach  Triosonaterne BWV 525 - 530
Bach  Triosonater BWV 1037, 1038, 1039 & 1079
Bach  Transskription af partita BWV 997, 
Bach  Koncerterne BWV 1041, 1044, 1050, 1055, 1056, 1058, 1059, 1060
Bach  Partita for solo fløjte

Fløjte, barokviolin og cembalo, orgel

   
 

"Bach & Sønner på Sans Souci"  -  "Deux Flûtes"
Musikken, der blev spillet ved hoffet hos Friedrich II. "der Große" i Potsdam. J.J. Quantz, J.S. Bach, C.P.E. Bach, J.Chr. Bach, Francois Couperin, J.B. de Boismortier

2 fløjter og cembalo

   
  "Bach & Sønner"
"Familien" Bach samlet i én og samme koncert.
Joh.Seb. Bach, C.Ph.E. Bach, Joh. Chr. Fried. Bach, Joh. Chr. Bach

Fløjte og cembalo
   
  ”Bach & hans elever”
Program med nogle af Bachs 80 elever.
Joh. Gott. Goldberg, Joh. Ludw. Krebs, Joh. Ph. Kirnberger, Joh. Chr. Kittel, Chr. Fr. Penzel, L. Chr. Mizler, Joh. Gott. Müthel

Fløjte og cembalo
   
  ”Dansk barokmusik”   -   fra Gieddes samling
Morten Ræhs – Joh. Adolph Scheibe – H. O. C. Zinck – H. H. Zielche – Joh. Hen. Freithof – Joh. Foltmar

Fløjte og cembalo
   

Wienerklassik

"De 5 store fra Wien"
Haydn, Mozart, Beethoven, Hummel og Schubert

Fløjte og hammerklaver
   

Romantisk musik

”Dansk guldalder og Melodies of Japan”
I.P.E. Hartmann, N.W. Gade, Fr. Kuhlau og klassisk japansk musik arrangeret af Teruyki Noda

Fløjte og klaver

   
Nordisk og fransk musik "Gammel og ny musik for fløjte og orgel"
Bach, Händel, Telemann, Otto Olsson, Kjell Roikjær, Alain, Langlais, Lachner
 
Fløjte og orgel
   

Fransk impressionisme

”Le Son Francais”
Claude Debussy, Lili Boulanger, Philippe Gaubert, Poulenc, Fauré, Ferroud, Widor, Saint-Saëns, Alain, Langlais, Bonis, Ibert, Roussel, Pierné eg.  

Fløjte og klaver

   
 

Og andre programmer ...

   
Lydeksempel Jean-Marie Leclair: Sonate nr. 5, Sarabande  2:42
   
  Bach-cembalo

Live-optagelse fra Selsø Slot den 28. august 2003.                         
Mogens Friis, fløjte og Yuzuru Hiranaka, cembalo af
Joop Klinkhamer (1990)
efter Johann Heinrich Harraß (1665-1714),
Großbreitenbach, Thüringen

 


 

 

 

 

 

 

   

Bach-cembalo i Berlin

I Musikinstrumenten-Museum des Staatlichen Institut für Musikforschung PK i Berlin er der i samlingen et cembalo af  Johann Heinrich Harraß (1665-1714), Großbreitenbach, Thüringen. Instrumentet tilskrives at have været i eje af Johann Sebastian Bach. Det vides med sikkerhed, at cembaloet af Harraß i Berlin har tilhørt Wilhelm Friedemann Bach, så det er ikke usandsynligt, at det før har været ejet af Joh. Seb. Bach, der havde adskillige cembali, som hans 4 musikalske sønner har brugt til  Bachs undervisning og spillet på til koncerterne, der blev opført i Leipzig af ”Collegium Musicum” i et af de største af byens kaffehuse.

I 1729 overtog Bach ledelsen af ensemblet, der var grundlagt af G. Ph. Telemann, hans gode ven og gudfar for Bachs sønner.  I 1734 komponerede Bach en "Kaffekantate" som en musikalsk spøg om kaffens fortræffeligheder som tidens nye eksklusive modedrik. Kantaten blev opført som gemytlig underholdning i Gottfried Zimmermanns kaffehus i Katharinenstraße. Bach opførte i  Leipzig-perioden mange af sine instrumentale koncerter i dette berømte kaffehus, deriblandt også koncerterne for  2, 3 og 4 cembali med sine sønner som solister.

J.S. Bach, Sonate für Geige und Cembalo                Cembalobau: www.merzdorf.de