Musikeren
"Our most precius gift in life is time - vivere la vita lentamente"

Passion - lidenskab, kærlighed, tålmodighed og humor...er min guideline

Musik og kunst er min passion - jeg betragter mig som  "a true outsider" - siden 1983, i mere end 36 år, har jeg spillet og arrangeret koncerter og festivals både i Danmark og i udlandet med danske og udenlandske kunstnere af instrumentalister og sangere, det har været en stor glæde og fornøjelse  - min kulturelle baggrund har været min guide. "Excellence" - er en kunst vundet af øvelse og tilvænning, (Aristoteles 384 f.Kr.). Jeg virker som kammermusiker, solist og er uddannet ved studier hos solofløjtenist Kgl. Kapelmusicus Verner Nicolet og på piccolo hos den legendariske solo piccolofløjtenist Kgl. Kapelmusicus Preben Rasmussen. Diplomfløjtenist fra Hochschule für Musik "Franz Liszt" i Weimar hos prof. Johannes Walter, solofløjtenist i Staatskapelle Dresden. Interessen for Boehm-fløjter af træ førte senere til studier hos to meget prominente og erfarne musikere, Jan Visser, solofløjtenist i Concertgebouw Orkest, Amsterdam og Mathias Schmidt, solofløjtenist i Staatskapelle Berlin, som igennem en lang orkestertradition har anvendt træfløjten - også solistisk og i kammermusik-sammenhæng.

 "The body is an instrument, life is a melody, - music is emotion set to sound that touches our soul"Verner Nicolet og Mogens Friis  - "Deux Flûtes"


Carlos Kleiber, dirigent
 
Jan Visser, solofløjtenist, Concertgebouw Orkest, Amsterdam


Fløjtens
'sonorité'

"Du er nødt til at mestre alle problemerne med teknik til at være fri til at udtrykke dig gennem dit instrument. Du kan have en stor fantasi og et stort hjerte, men du kan ikke udtrykke det uden teknik. Den første kvalitet, du skal have for at være god, til at være inspirerende er lyden. Uden lyden kan man ikke opnå noget ... tonen, lyden, det er 'sonorité' ... der er vigtigst.  Ellers med fingrene alene er det ikke nok. I dag har mange fingrene, virtuositeten ... men lyden, tonen, det er ikke så let."
 

    Jean-Pierre Rampal
   Bach BWV 1056 - largo  ♪ 

 

C.Ph.E. Bach: Largo  5:15, live-optagelse - "Deux Flûtes" - Verner Nicolet (Muramatzu 14kt. gold) og Mogens Friis (Brögger Ag. 925) 
J.M.Leclair: Sarabande  2:42, live-optagelse - Mogens Friis, fløjte, (Brögger 14kt. gold)
Bach h-mol Andante 1:51  ♪ Largo e dolce - Presto 3;42 live-optagelse
   Mogens Friis, fløjte (Brögger Ag. 925)  & Yuzuru Hiranaka, Silbermann spinet
 

Om fløjter - en Stradivari 

Jeg har en samling af fløjter fra klassikken, 1800- tallet, og moderne tid fra Europa, Amerika og Japan. Desuden spiller jeg på mange forskellige hovedstykker i træ, carbon fibre og ædelmetaller i sølv, guld og platin, da de har en afgørende indflydelse på klangen. Mit favorithovedstykke er i sterling sølv og bygget efter Louis Lot tradition af Johan Brögger; det er med et ekstra tyndt rør 0,28mm, en smal parabol og et relativt lille embouchure blæsehul, som giver en let og lys klang – efter min opfattelse en ren Stradivari. Louis Lot embouchure og Head cuts


Johan Brögger - Brögger system

I begyndelsen af 1980'erne stiftede jeg bekendtskab med den danske fløjtebygger, Johan Brögger i København. Dette er senere blevet til et intenst venskab og omfattende samarbejde, hvor jeg siden 1986 har arbejdet med at udforme Johan Bröggers opfindelser til patenter og designbeskyttelse og på hans værksted arbejdet med restaurering og bygning af fløjter. Johan Bröggers fløjter produceres af Brannen Broths, Boston og Miyazawa Flutes, Japan.

Se fotos af den originale Brögger fløjte


Theobald Böhm - om  at spille fløjte

Opfinderen, musikeren og komponisten Theobald Böhm (1794 – 1881) - skriver i sin bog ”Die Flöte und das Flötenspiel” , - jeg tror, at jeg har påpeget den sikreste måde, hvorpå man kan opnå en korrekt og elegant spillestil – sådan at man kan være parat til at glæde sig selv og andre ikke bare med vanskelige kompositioner, men også med enkle og smukt spillede sange.

"Den, der ligesom jeg har været så heldig i mere end 50 år at have hørt alle sin tids største sangere, vil aldrig glemme deres navne. Det fylder mig med glæde at huske deres kunstneriske og strålende opførelser; de er alle rundet af den gamle italienske sangtradition, der i dag ligesom i de sidste 100 år giver grundlaget for en god stemmedannelse og fører til en korrekt forståelse af stil, som er væsentlig for både sangeren og instrumentalisten."

Theobald Böhm

Se fotos af originale Böhm-fløjter
Se samling af nyttig litteratur vedr. fløjteteknik og opførelsespraksis.


Mennesket er et instrument - livet en melodi

  Salvatore Fisichella, tenor  - Master Class in Bel Canto

Bel Canto sang: Una Furtiva Lagrima 6:00 , Joseph Schmidt, tenor
Aramaic Prayer in cantorial style: Ano Avdoh 5:50 , Joseph Schmidt, tenor
Cavalleria Rusticana: O Lola Ch’ai Di Latti 3:27, Jussi Björling, tenor

 

 

Lauritz Lebrecht Hommel Melchior (1890-1973), Wagnertenor - "Die Meistersinger von Nürnberg"
"Morgenlich leuchtend im rosigen Schein" (Walther's Prize song)

 

 

                                 

  à

   

 

 

Verner Nicolet
(1934-)


Jan Visser, solofløjtenist