Johan Brögger,
Luthier - fløjtebygger, guldsmed & opfinder

Johan Brögger's fløjter fremstilles af Brannen Broths, Boston US og Miyazawa Flutes, Japan.

Få af os kan påberåbe os den mangfoldighed af karrierer og interesser, der karakteriserer Johan Bröggers liv. Oprindelig studerede han medicin, og han har virket inden for dette område, ligesom han har arbejdet for Sundhedsministeriet, med hospitalsplanlægning, guld- og sølvsmedearbejde, restaurering, reparation og fremstilling af instrumenter.

"Simple is beautiful"  - Johan Brögger

Hans medfødte nysgerrighed har ofte ført til nye og bedre løsninger på gamle problemer, og hans perfektionistiske natur har hjulpet ham til at udvikle håndværksmæssige standarder, som er af den højeste klasse.

Se fotos af den originale Brögger fløjte
Se foto af det originale Johan Brögger hovedstykke
 

Louis Lot

Johan Brögger har altid haft et lidenskabeligt forhold til musik og instrumenter - siden 1964 har han bygget lut og og guitar og foretaget mange eksperimenter. I 1973 havde fløjten fanget hans opmærksomhed. Idet han indså, at han manglede de nødvendige færdigheder for at kunne bygge fløjter, begyndte han at studere guld- og sølvsmedehåndværk hos den kendte guld- og sølvsmed Jens Houvgaard. Samtidig opsøgte han den franske fløjtebygger Jacques le Fèvre, som før han blev selvstændig, i en menneskealder havde arbejdet som mestersvend i det traditionsrige og berømte firma Louis Lot. Fløjtebyggerne Lot  går 250 år tilbage i tiden. Johan Brögger overtalte Lefèvre til at lære sig fløjtebygning efter denne fornemme franske tradition. I 1977 etablerede han sig med selvstændigt værksted for reparation, restaurering og bygning af fløjter.
 “French versus German Flutes”
 

Patent og design

De problemer, Johan Brögger gennem årene stødte på, når han restaurerede og reparerede traditionelle Boehm-fløjter, fik ham til at eksperimentere med forbedringer af mekanik og design på forskellige prototyper i begyndelsen af 1980'erne. Få år efter forelå der en epokegørende ny opfindelse, som blev patenteret i Danmark og USA og sat i produktion hos Brannen Broths,  Boston i 1986 under navnet Brögger Mekanik TM.
 

Brögger  System TM

I de følgende år har Johan Brögger forbedret og raffineret udviklingen af sine fløjter inden for akustik og design, og han arbejder stadig på nye ideer og opfindelser for at fuldende fløjtens "Stradivari". Han bygger et ganske lille antal eksklusive hovedstykker og modelfløjter om året, som er særdeles eftertragtede. i 1996 redesignede han sin Brögger Mekanik og sammenfattede alle sine nye opfindelser: Kurvede koblingsstænger, dobbeltkoniske tonehuller og tommel-fingermekanik i et helt samlet koncept for sin designfløjte, Brögger System TM, som siden 2005 produceres under licens af Miyazawa Flutes, Japan.

Johan Brögger har igennem de seneste år opnået berømmelse og anerkendelse i hele fløjteverdenen, - og på bestilling har han bl.a. leveret en 18 karat guldfløjte til James Galway.
 


 

HQ Video: Johan Brögger og James Galway
 

Kurvede koblingsstænger i 6 dele
US Patent D 583,854 & D 576,200

 • Alle justeringer af klapperne på hovedakslen sker gennem integrerede medbringere og stærkt konstruerede kurvede koblingsstænger i 6 dele, som virker effektivt og lydløst sammen med klapperne.

 • Alle klapper på hovedakslen har charnierer uden split, hvorved friktionsproblemer undgås. Dette muliggør en hurtigere og mere uproblematisk mekanisk funktion.

 • Stramningen af fjedrene på Fis- og B-klapperne kan justeres individuelt for at opnå let spil uden friktion på hele mekanikken.

 • De traditionelle friktionsproblemer mellem G- og B-klapperne er blevet elimineret selv i inline-fløjter med E-mekanik.

Se fotos af Brögger System TM

Brögger TM  H/B-tommelmekanik

 • En fast aksel med en ekstralang charnier, der angiver en vinkel på 20-75 grader relativt i forhold til instrumentets længdeakse.

 • Den foreliggende opfindelse modvirker ulemperne ved den traditionelle Briccialdi tommelmekanik og giver en yderligere forbedring, som resulterer i et mere velegnet, holdbart og harmonisk instrument, der har en højere grad af tilpasning til den menneskelige hånds anatomi. Ydermere giver denne tommelmekanik med nålefjedre nøjagtig samme respons som den øvrige del af fløjtemekanikken.
Øverst: Traditionel Briccialdi-tommelmekanik
Nederst: Brögger H/B-tommelmekanik

Brögger TM  tonehuller

 • Dobbeltkoniske tonehuller, som giver en mere præcis tonefrekvens, modvirker for stort energitab for at opnå en særlig lydintensitet og -styrke samt en lettere ansats af tonen.

 • Ulemperne ved de traditionelle cylindriske tonehuller er, at tonekvaliteten ikke er i fokus, og at der er for stort energitab. Ydermere er skiftet fra et tonehul til et andet ikke jævnt.


Brögger TM  design

 • Klapperne er monteret på charniererne i et kurvet kompasophæng og en flad klapbund, som i konstruktionen muliggør en fuldstændig præcis justering til tonehullet uden brug af papir- eller plasticstykker under puden.

 • Med de traditionelle klapper har man en ujævn bund, som normalt justeres med papir eller plastic, og som derfor fundamentalt aldrig kan lukke tonehullet helt.
   The Galway 18k Brögger fløjte


Brögger TM  hovedstykker

 • Specielt kurvet embouchureplade og blæsehul. Denne kombination giver uovertruffen kontrol med og brillans af tonen i alle oktaver med minimal brug af luft.

 • Dette hovedstykke er bygget i overensstemmelse med Louis Lot og den store tradition for fransk fløjtebygning kombineret med moderne træk. Denne type hovedstykker anbefales i materialerne 0.30mm eller 0.35mm, som giver en lys klang med en hurtig tonerespons og en unik mulighed for brug af forskellige klangfarver kombineret med en kraftig tone
   Brögger hovedstykker, 14k - carbon fibre - 0.28 sterling sølv

 

De ovennævnte opfindelser og TM er alle patenterede i Danmark, USA og Japan.

Patentoversigt:

Brögger System™  
Brögger Design

Brögger Mekanik
Brögger H/B-Tommelmekanik 

 Video: Jean-Pierre Rampal 75 years in 1997 in conversation with Charlie Rose

The Rampal 18k Louis Lot no. 1375 from 1869
  -  J-P Rampal med L.L. guldfløjten

"Du er nødt til at mestre alle problemerne med teknik til at være fri til at udtrykke dig gennem dit instrument. Du kan have en stor fantasi og et stort hjerte, men du kan ikke udtrykke det uden teknik. Den første kvalitet, du skal have for at være god, til at være inspirerende, er lyden. Uden lyden kan man ikke opnå noget. Tonen, lyden, det er 'sonorité' der er vigtigst. Ellers med fingrene alene er det ikke nok ... I dag har mange fingrene, virtuositeten ... men lyden, tonen, det er ikke så let.’

– Jean-Pierre Rampal

Bach BWV 1056 - largo

J-P Rampal's favorit fløjte fra 1959 - Wm. S. Haynes no. 29333 14kt. gold - nu tilhører den fløjtenisten Claudi Arimany

                      
                  

J-P Rampal's sidste indspilning den 26. april 1999 - Claude Debussy Sonate fløjte, viola & harpe
Jean-Pierre Louis Rampal - 7. januar 1922 – 20. maj 2000

                          
Artikel: fra
www.flutist.dk Mogens Friis
© copyright 2021
Enhver uautoriseret kopiering, digitaliseret eller på print, strider imod international lovgivning
.


 
Johan Brögger
*3. juni 1936 - 26. februar 2017
 Louis Lot embouchurerYoshiteru Akiyama - www.akiyamaflute.com
100% håndfremstillede fløjter efter Louis Lot  

Johan Brögger og James Galway

 

Johan Brögger og venner

 


 


 

Johan Brögger og J-P Rampal

 

Johan Brögger og Mogens Friis